Vannkraft
Ringerikskraft Produksjon AS ivaretar konsernets virksomhet innen kraftproduksjon og består av hel- og deleide produksjonsanlegg. Virksomheten drifter kraftverkene Hønefoss I og II i Begnavassdraget, Åsa innerst i Steinsfjorden, Vittingfoss i Numedalslågen, Aall Ulefos i Eidselva (Midt-Telemark) og Viulfoss og Askerudfoss i Randselva. Videre forvalter selskapet kraftrettigheter fra Mykstufoss og Ramfoss.
Selskapet hadde i 2022 samlede driftsinntekter på 468,7 (223,7) millioner kroner, et driftsresultat på 153,1 (125,3) millioner kroner og et resultat før skatt på 143,2 (115,8) millioner kroner. Resultat etter skatt ble på -28,3 millioner kroner. Samlet produksjon i 2022 for selskapet utgjorde 319 GWh (437 GWh). Normalproduksjon er 448 GWh.
Ringerikskraft AS eier 50 prosent av aksjene i Viul Kraft AS som igjen eier 100 prosent av aksjene i AS Randsfjord Tremasse- & Papirfabrikk. Selskapet har fire kraftverk lokalisert i Randsfjord-vassdraget og drives av eierne på eiernes konsesjoner. Viul-selskapene selger kraften til eierne på markedsvilkår.
Viul Kraft AS’ regnskap er innarbeidet i konsernregnskapet etter egenkapitalmetoden. I regnskapet er andel av resultatet i Viul Kraft AS innarbeidet med 31,8 (minus 5,5) millioner kroner.
Energiløsninger
Energiløsninger er Ringerikskraft sin satsning på ny business der gode forretningsmodeller skal skalere, og det skal være lett for kundene å ta grønne valg. Derfor er strategien til Energiløsninger tett knyttet til RKs innovasjonssystem og radikal innovasjon. Energiløsninger-teamet bestod i 2022 av 5 årsverk med kompetanse på energisystemer og innovasjon. I 2022 var selskapene Ringerikskraft Nærvarme, SMARTservice Norge, Numedal Energi samt eierskapet i Kople en del av virksomhetsområdet Energiløsninger.
Ringerikskraft Nærvarme
Ringerikskraft Nærvarme AS ble stiftet i 2009 og er et heleid datterselskap av Ringerikskraft AS. Selskapets mål er miljøvennlig produksjon og distribusjon av fornybar energi, gjennom å bygge og drifte nærvarmeanlegg for bedriftskunder og sameier.
Selskapet driver nærvarmeanlegg i Sørøst-Norge. To anlegg som har vært under bygging ble satt på drift i andre kvartal, begge basert på energibrønner og varmepumper.
2022 har vært preget av høye strømpriser, og regjeringens strømstøtte og fjernvarmestøtte. Anleggene til Ringerikskraft Nærvarme faller utenfor ordningen, men selskapet har valgt å kompensere kundene for egen regning til det kommer en avklaring fra myndighetene.
Årsregnskapet viser inntekter på 7,8 (6,7) millioner kroner og et resultat før skatt på minus 0,5 (minus 0,9) millioner kroner. Det er produsert og levert 5,5 GWh (5 GWh) fra nærvarmeanleggene.
SMARTservice Norge
SMARTservice Norge AS har levert tjenester innen måling av energiforbruk, avregning, fakturering, innfordring og kundesupport i 2022.
Årsregnskapet viser inntekter på 12,4 (18,6) millioner kroner og et resultat før skatt på 8,1 (3,2) millioner kroner.
Numedal Energi
Numedal Energi AS skal med Numedal, Ringerike og Hole som sitt hjemmemarked drive med utbygging og drift av fibernett. Selskapet eier også 25 % av Numedal Fiber AS sammen med tre andre nettselskap i Numedal.
Årsregnskapet viser inntekter på 4,9 (4,7) millioner kroner og et resultat før skatt på 1,6 (-0,2) millioner kroner.
Kople
Ringerikskraft AS eier 37,7 % av Kople AS etter nedsalg fra 100 % ved starten av 2022. Kople bygger og drifter ladeanlegg med lynladere, hurtigladere og normalladere i hele Norge. Kople AS’ regnskap er innarbeidet i konsernregnskapet etter egenkapitalmetoden. I regnskapet er andel av resultatet i Kople AS innarbeidet med minus 8,6 (minus 15,4) millioner kroner.
Strømnett
Føie AS (tidligere Ringerikskraft Nett) har som oppgave å drifte, vedlikeholde og fornye strømnettet i henhold til omsetningskonsesjon og områdekonsesjon for kommunene Nore og Uvdal, Ringerike og Hole.
Virksomheten hadde samlede driftsinntekter på 260,9 (192,6) millioner kroner. Selskapet hadde et driftsresultat på 57,6 (minus 4,8) millioner kroner og resultatet før skatt er 48,9 (minus 12,1) millioner kroner, som ga en avkastning på nettkapitalen på 9,9 (minus 1,1) % i 2022. Det ble transportert 589 (836) GWh i strømnettet. Selskapet hadde 25 591 kunder ved utgangen av 2022.
Leveringssikkerheten til kundene ble 99,98 (99,96) %.
Som følge av krav til selskapsmessig og funksjonelt skille endret nettselskapet navn fra Ringerikskraft Nett til Føie mot slutten av 2021, og 2022 var første hele året som Føie. Det tar tid å gjøre kundene kjent med navnebyttet, og å skape forståelse for hvorfor det er gjennomført.
Entreprenør
Laje AS (tidligere Ringerikskraft Entreprenør AS) samler entreprenørvirksomheten i konsernet. Selskapene prosjekterer og bygger nye nettanlegg i tillegg til drift og vedlikehold av det eksisterende ledningsnettet, veibelysning, bygging av fiber og provisoriske strømanlegg. Selskapets oppgaver omfatter også beredskaps- og vaktordninger, kontroll av strømmålere, nye tilknytninger samt vedlikehold. Virksomheten er representert over hele det sentrale østlandsområdet.
Laje AS er 100 % eid av Ringerikskraft AS.
Fra 1. juli samlet Laje entreprenørvirksomheten i et felles selskap, og Laje Innlandet AS, Laje Hadeland AS, Laje Buskerud AS og Nettservice Datadrift AS ble fusjonert inn i morselskapet Laje AS.
Entreprenør med alle sine datterselskaper hadde driftsinntekter på 654,5 (691,5) millioner kroner, og et resultat før skatt på minus 86,5 (minus 28,2) millioner kroner. Med totalkapital på 367,0 millioner kroner og en egenkapital på 73,4 millioner kroner har entreprenør en egenkapitalandel på 20,0 %.
Resultatet i 2022 er preget av et sviktende marked, og et marked med stor konkurranse om jobbene. Som følge av fusjonen ble det gjennomført flere grep for å samkjøre organisasjonen, etablere felles rutiner og å tilpasse organisasjonen til fremtidsutsiktene.
Marked og strømsalg
Ringerikskraft hadde en eierandel i Yve AS på 11 % ved årsskiftet, og Yve er en finansiell eiendel i konsernet. Yve eier strømleverandørene Kraftriket AS og Polarkraft AS.
Morselskap
Ringerikskraft AS er morselskapet i konsernet. Selskapet utfører strategiske og administrative tjenester for konsernet, blant annet kraft- og finansforvaltning, økonomi- og regnskapsrapportering og risiko- og økonomistyring. Videre utføres felles administrative tjenester som kommunikasjon, kompetanseutvikling, personal og HMS-arbeid.